Green Quiz Results for our Climate Week Quiz

Here are the answers to the Green Quiz which was handed out during the Climate Week activities earlier in October.

  1. Who coined the word ‘ecology’?   Answer: Haeckel (1860) a German biologist, naturalist, philosopher, physician, professor, marine biologist, and artist.
  2. Which travels faster, a slug or a snail?  Answer: A slug (0.006 mph) a snail goes at 0.002 mph.
  3. Which of these is the easiest to recycle Polypropylene, polyethylene,   polystyrene ? Answer: Polyethylene.
  4. Which music star co-founded Rock for the Rainforest?  Answer: Sting.
  5. How many premature deaths are estimated to be caused by air pollution in the UK each year? 900, 9,000 or 29,000 ?  Answer: 29,000   In Scotland 2,500 [FOES].
  6. Five million tons of plastic enter the oceans each year. True or false?  Answer: False. At least 8 million tons of plastic enter the oceans each year. That’s a full bin lorry every minute.
  7. Can you grow a lingala in an urban orchard? Answer: No. It’s a Bantu language.
  8. What percentage of electricity does Uruguay generate from renewables? 10%, 50% or 95%?  Answer: 95%.
  9. How many countries signed up for the UN COP21 Climate 2015 agreement in Paris? 125, 175 or 195? Answer: 195.
  10. What thorny subject does a batologist study?  Answer: Brambles.
  11. Xplore bus company has 112 buses; how many are hybrids?  Answer: 14 are now hybrids, (14 more coming up this year 2018).
  12. Which is of these is the most air-polluted street in Dundee? Seagate / Reform St / Union St? Answer: Seagate.
  13. What animal knocked over 23,000 dominoes – and then was shot?  Answer: A sparrow (it’s in the Rotterdam Natural History Museum).
  14. Between 2005 and 2015 the Ministry of Defence reported 13 high priority risks with Trident. How many were there last year?  Answer: We don’t know, because since then the MoD has refused to publish their reports.
  15. How many species of tree are there in the world? 600, 6,000 or more than 60,000?  Answer: 60,065.
  16. Why did James Bond want his vodka martini shaken, not stirred?  Answer: In Ian Fleming’s time most vodka was made from potatoes. Shaking dissipates the oils in potatoes.  Ref: Last Word column in New Scientist.